Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on окт 15, 2012 in Web tehnologije | 4 comments

WordPress web sajt prilagoditi mobilnim uređajima

Kao i u svetu i kod nas raste broj uređaja poput (pametnih telefona, tableta i sl.) samim ti i broj pristupa web sajtovima putem ovih uređaja. Uglavnom svi web sajtovi se mogu pogledati i na manjim ekranima, međutim da bi se što bolje predstavili Vašem posetiocu neophodno je i sadržaj koji on traži bude što bolje predstavljen (prilagođen manjim ekranima).

Da bi web sajt (u ovom slučaju pišem o sajtu koji radi pod CMS sistemom WordPress) bio pregledan i na manjim i na većim ekranima neophodno je da se uradi tema koja je prilagođenja i za uređaje sa manjom rezolucijom tkz responsive web design (tema koja se prilagođava veličini ekrana na kome se prikazuje). Ovo je bolja opcija ali i opcija koja zahteva nešto više resursa, ipak ukoliko već imate WordPress veb sajt koji nije urađen sa temom koja se prilagođava raznim ekranima postoji mogućnost da instalirate plugin WPtouch sa kojim u samo 5 minuta možete Vaš veb sajt prilagoditi i posetiocima sa mobilnih uređaja i sl.

WPtouch plugin je potrebno samo instalirati i uključiti ga i već dobijate veb sajt koji će biti mnogo bolje vidljiv na manjim ekranima, narano postoje tu još dosta mogućnosti za podešavanja prikaza.

Postoje još neka rešenja kako da veb sajt koji imate prilagodite mobilnim uređajima kao recimo http://www.dudamobile.com ali sa ovim alatom sistem je nešto drugačiji tj sa njim od već postojećeg web sajta izrađuje se novi kom se pristupa preko ovog sistema tj preusmerava posetioce na stranu DudaMobile i na sajt koji je urađen sa ovim sistemom.

Ukoliko iz sistema za praćenje posetioca (google analytics) primetite da imate dosta pristupa veb sajtu sa mobilnim uređajima onda je krajnje vreme da uradite nešto na tome i da tim posetiocima pružite uživanje u vašem sadržaju. 

4 Comments

  1. Nisam znao za taj plugin do nedavno, isprobao sam WPtouch plugin i mogu konstatirati da je više nego dobar!

    • Da slažem se sa tobom da je dobar za WP sajtove.

  2. Pre neki dan sam instalirao dudamobile plugin, nakon što sam pročitao ovaj članak. Trenutno ga testiram i moram da priznam da sam za sada veoma zadovoljan. Posebno mi se sviđa što ima setovanje za redirekciju. Hvala na savetu. 

    • Drago mi je da sam Vam bar malo pomogao.

Post a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This