Emoguća misija na sajtu MTID i ja

Pre par dana (tačnije 13.02.2011 godine) na sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo u delu sajta Emoguća misija koji ima za cilj da promoviše blogere i ljude koji žele da napišu po nešto o online komunikaciji, biznisu i sl je objavljen i moj tekst (Internet biznis u Srbiji za početnike). U tekstu sam pokušao da opišem kako stoje stvari kod ljudi koji su ili razmišljaju da pokrenu neki online biznis (čitaj neki sajt koji bi možda u nekoj budućnosti omogućio i finansijsku korist).

Da bi bio uspešan u ovom poslu kao i u bilo kom drugom poslu potrebno je raditi , raditi i raditi, ali i na pravi način. Želja mi je bila da skrenem pažnju na mlade ljude i početnike koji imaju svoje ideje i koji planiraju da krenu u tu priču, a da ne odustanu na samom početku. Recimo imam ideju da pokrenem online prodaju na svom sajtu da li bih mogao kao početnik (obzirom da pojedini procesori zahtevaju uslove koje dobar deo firme koje rade po par godina ne mogu da ispune)? Bavite se izradom web prezentacija (recimo vi i jos par druga radite zajedno) da li će te moći da potpišete ugovor i naplatite preko računa? Imate web prezentaciju želite da prodate oglasni prostor i sl da li će te moći?

Verujem da postoje načini da se ovo na neki način zaobidje i reši, ali mislim da bi bilo jako dobro da se i osvrnu i  na ljude sa malim obrtom kapitala. Rešenje je možda ugovor o delu  (primere ugovora o delu imate u dnu teksta) ali kada saznate da na ugovor o delu morate platiti još 20% na osnovicu koju čini iznos bruto naknade umanjen za normirane troškove po stopi od 20%, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 22% na istu osnovicu na koju se plaća porez na dohodak gradjana , doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 12,3% ( na strani wikipedije imate detaljni proračun za primer 10.000,00 dinara da naplatite poslodavac bi trebalo da uplati 17.680,34).   Ovo nije samo problem kod online biznisa, i ostale delatnosti mogu da imaju sličnih problema (recimo u manjim mestima specijalizovane prodavnice, stari zanati i sl).

Zeleo bih da se zahvalim Ministarstvu što mi je omogućilo da se objavi tekst kao i ljudima koji su ga procitali i ostavili svoje komentare.

ugovor_o_delu primer

ugovor_o_delu primer 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.