Facebook promocija nije besplatna

facebook-no-freeU naslovu nisam napisao ništa pametno ili nešto što nikada nije izgovoreno, ali je činjenica da je vreme besplatne promocije na facebook-u prošlo. Svakodnevno čujem klijente ‘’Imam na facebook-u stranu besplatno. Šta će mi web sajt’’. Da to baš i nije tako u nastavku.

Poslednjih dana pa i meseci stalne promene na facebook-u (ne mislim samo na vizuelne) već i na one koje se tiču fan strana i vidljivost naših postova. Facebook naravno da bi bio održiv prinuđen je da zarađuje od reklamiranja. Sada je to reklamiranje ušlo i na našim zidovima ranije reklame na facebook-u su se prikazivale sa desne strane i bile slabije uočene, facebook ovo je promenio tako što se sada oglasi i reklamni postovi pojavljuju i na našim zidovima.
Da ovo je ok mnogi bi rekli ali ako imate fan stranu za svoj brend sada Vam je mnogo teže da dobijete nove fanove (osobe koju su lajkovele Vašu stranu 🙂 ) kao i to da Vaše objave vidi što veći broj osoba koje prate Vašu stranu a da to bude besplatno. Kažu da prosečno 8% lajkera vidi objavu na fan strani (moje iskustva su sa ovim od 15-30%, ukoliko je nešto viralnije onda ide i preko 50%).

Primer imate facebook fan stranu za Vaš frizerski salon sa 600 lajkera, Vašu objavu o specijalnom popustu recimo za maturante videće od 50-150 osoba koje su lajkovale stranu (naravno ovo dosta zavisi od interakcije Vaših lajkera, vreme objave i sl). Ako imate 600 pratioca stranice i verujete kako Vašu objavu mogu da vide svi pratioci na svom zidu grešite, ako to želite moraćete da izdvojite novac.
Ovo je opet ok želite da promovišete Vašu uslugu platite za to (mislim da je trenutno minimalno 4 eur po danu za stranice sa manjim brojem lajkera) ali nije besplatno što znači da će te uvek kada imate neku promociju plaćati da Vaše objave vidi što veći broj osoba ako želite bolju vidljivost Vaših postova. Ovo je isto kao da se reklamirate na televiziji, stampanim medijima, radiju i sl.
Ali ako već plaćate facebook-u da Vaše promocije i najave vidi što veći broj osoba zašto taj novac ne iskoristite da ih dovedete i na svoj web sajt? Kako i zašto ovo da uradite u nekom narednom postu.

3 мишљења на „Facebook promocija nije besplatna“

  1. Postovani

    ja imam problem sa placanjem reklame , doslo je na naplatu , imam novac na kartici ali nece da prihvati uplatu .Koristim FB reklamiranje vec pola godine i nisam nikad imala ovaj problem , ne znam kako da ga otklonim i sta trebam da radim ….

      1. tu karticu koristim samo za net  , znam da imam dovoljno para na njoj i vise , ali mi nije jasno zasto mi trazi drugi nacin placanja ,  da li ima veze ako sam dve razlicite stranice reklamirala sa iste kartice , ne znam da li FB dozvoljava to ,  i jos jedan problem koji me zbunjuje , kad sam probala da platim reklamu sa moba ,kad mi je trazio da upisem drugi nacin placanja dug se povecao na 1766e ,a inace je 17.66e ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.