Fenomen akciona kamera

Duže vreme želim da napišem post o akcionim kamerama i pomamom za ovu vrstu gedžeta. Akcione kamere nisu novost postoje već par godina.

GoPro je sinonim kao brend za ove gedžete. Pored kompanije GoPro akcione kamere radi i jedan od najpoznatijih brendova Sony, ima svoju verziju akcione kamere. Tu je i manje poznata kompanija Xiaomi koja je napravila pravu revoluciju, zahvaljujući ovoj kompaniji akcione kamere su ušle u džepove mnogih (pre svega zbog niže cene a dobrog kvaliteta snimka).

Jedan od razloga zašto sada objavljujem ovaj post je i činjenica da nedavna najava Kineske kompanije Xiaomi da ovih dana bi trebalo da predstavi svoju novu unapređeniju verziju YI akcione kamere tj Xiaomi YI 2. Po svim najava biće to zaista jedna od najboljih akcionih kamera na tržištu, ostaje nam samo da saznamo koliko će sve to i koštati (starija verzija je bila oko 100 eur, za sada su se pojavile cene od oko 200-250 eur nadamo se da će cene kada se pojavi biti dosta povoljnija).

Većina nas se verovatno kada je čula za akcione kamere zapitala da li je potrebna još jedna kamera, imamo kameru na telefonu koja može da napravi dobre snimke i fotografije.

Akcione kamere ciljaju na aktivnije osobe bilo da je to vožnja motora, bicikla, plivanje, skijanje, alpinizam … eto prostora za akcione kamere jer one sa svojim dodacima mogu da posluže upavo u ovakvim situacijama. Danas je gotovo retko videti prilog na tv u kom nema nekih kadrova koji su urađeni akcionim kamerama.

Koja je prednost akcionih kamera?

Rekao bih mala dimenzija i težina kao i svi dodaci da ih koristite na različitim spravama. Ne tako retko i na kućnim ljubimcima možete videti kako na sebi nose akcionu kameru i snimaju iz svoje perspektive.

akciona-kamera

Ako ste skijali poslednjih godina gotovo polovina skijaša nosi akcionu kameru.  Još jedna prednost akcionih kamera je i široki ugao snimanja ili širina snimanja preko 120 stepeni nešto kao i naš vidokrug. Ovo je odlično za fenomen selfija tj možete da radite selfi već sa par cm od vas i nije vam potreban selfi štap, što je mnogima i te kako važno 🙁

Brendovi akcionih kamera

Kao što sam na početku pomenuo kada se kaže akciona kamera pomisli se na GoPro brend verovatno svako ko ima njihovu kameru će vam reći da vredi svaki eur ali postoje i drugi brendovi. Ja bih naglasio kompaniju Xiaomi koje je izbacila svoj model YI kog inače zovu GoPro ubica jer je jeftinija 3-4 puna a kvalitet snimka ne zaostaje puno ili ni malo za recimo GoPro 3 silver (ok javiće se pristalice GoPro sa komentarima da možda i nisam u pravu) zato ako imate priliku testirajte i jednu i drugu kameru pa se odlučite.

Nedostaci akcionih kamera

Jedan od glavnih nedostataka ovih kamera je stabilizacija i činjenica da one imaju neku svoju stabilizaciju recimo za skijanje je više nego dobra ali recimo pogledajte snimke spustanja brdskim biciklom ili trčanje pa i hodanje ulicom … te snimke je teško nešto duže gledati. Poslednje vreme ima u ponudi dosta dodataka gimbal (ili stabilizator) za kamere što će sigurno dati mnogo ovim gedžetima.

Kompanija DJI koja inače proizvodi dronove je nedavno izbacila Osmo akcionu kameru sa gimbalom tako da akcione kamere dobijaju novi pravac.

Zašto je to važno? Sam gimbal ima funkciju da ublaži sve nagle pokrete (on u sebi ima par elektro motora koja peglaju sve nagle pokrete kamere, tako da se dobijaju snimci koji konstantno “plivaju“ u kadru) ovakvi snimci su neuporedivi za kvalitetno uživanju u snimljenom materijalu.

Sezona godišnjih odmora dolazi možda je najbolje vreme da planirate nabavku akcione kamere :). Ako imate iskustava sa Vašim akcionim kamerama i snimcima ostavite u komenatrima.

fotografija pozajmljena sa Amazona

Једно мишљење на „Fenomen akciona kamera“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.