Google seminar o mapiranju u Paraćinu

Početkom aprila meseca (6. i 7.) u Paraćinu biće održan Googleov seminar o mapiranju. Zahvaljujući ljubaznosti osoba koje su zadužene za organizaciju ovog seminara dobio sam pozivnicu tako da bih vrlo rado iskoristio priliku da naučim nešto novo i da pružim svoj mali doprinos  u mapiranju Srbije. Organizator ovog seminara je turistička organizacija Paraćin, i seminar je pre svega namenjen turističkim organizacijama kako bi one pokrenule ovo mapiranje u svom okruženju.

Poslednjih dana veliki broj dnevnih novina preneli su informaciju o ovom seminaru, medjutim kao i uvek naši novinari ili nisu upućeni ili ne žele malo više da i objasne šta je zapravo ovo i čemu služi, bilo je naslova da ‘’Google stiže u Paraćin‚‚ da je ovo prvi seminar i sl netačne informacije. Pokušaću da ispravim ovaj njihov propust mojim objašnjenjem šta je zapravo ovo i kome je namenjeno.

Većina korisnika interneta je na neki način koristila google maps servis bilo preko sajta http://maps.google.com/ ili preko apikacije Google Earth ili pak kao dodatak koji je implementiran na nekom drugom sajtu koji koristi google mape. Za prikaz Google maps moguće je izabrati u vidu satelitskog snimka ili kao mape ili čak kombinacija ova dva prikaza. Google je uradio satelitski snimak žemlje medjutim za prikaz u vidu mapa potrebne su geografske i auto karte. U nekim zemljama Google je za ovaj vid iskoristio već postojeće mape i implentirao ih, u zemljama gde nije imao kvalitetne mape Google se opredelio za opciju da korisnici sami ucrtavaju mape, vodjen logikom da korisnici najbolje poznaju svoj kraj. Ovo je za nas u Srbiji i odlično jer možemo da unosimo trenutno i stvarno stanje.

Uz pomoć servisa MapMaker moguće je ucrtavati puteve, zgrade, parkove, lokaciju i sl. Zašto bi ste ovo uradili? Postoje puno razloga, recimo imate firmu zašto da na ovaj besplatan način ne uradite promociju Vaše firme nešto kao da imate besplatan bilbord na Vašoj lokaciji, zelite da Vaše mesto ima uredno predstavljene ulice, uskoro se najavljuje i otključavanje google navigacije tako da ovo može da bude od velikog značaja za sve. Što se tiče turističkih organizacija one ovaj servis mogu da iskoriste za predstavljanje svoje turističke ponude i svoje turističke potencijale.

Nadam se da sam bar malo uspeo da približim mogućnost za unos na googlovim mapama, svakako posle seminara ću imati i više znanja i napisaću koji post o tome.

fotografija pozajmljena sa ovog sajta

2 мишљења на „Google seminar o mapiranju u Paraćinu“

  1. Interesuje me kako mozes da prisustvujes seminaru kada je google naredio ovim botovima koji organizuju da mogu da prisustvuju samo clanovi neke turisticke organizacije…. ??!! 
    Pokusao sam da obezbedim mesto na seminaru i dobio sam negativan odgovor pa me interesuje kako si ti dobio tu privilegiju…. !????

    1. Ja sam dobio tako sto sam mapirao jednu nerazvijeniju opstinu vec nekoliko meseci …..

      A mislim da prisustvo ce moci u sali pored gde ce biti direktan video snimak tako da to nece da ti bude problem jedino sto neces dobiti taj sertifikat mada mislim da to i nije toliko bitno …….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.