Joomla 1.6 stigla je

Joomla 1.6.0 je od pre nekoliko dana dostupna za korišćenje. Detalji oko preuzimanja i informacija o novoj joomli možete pronaći na web strani http://www.joomla.org/16/.

Skinuo sam i testirao ne nešto dugo ali dovoljno da se izvrši površan pregled novosti koje nudi Joomla 1.6. Proces same instalacije je kao i do sada tj nema nekih razlika, svodi se na šest ranije poznatih koraka.

Po završetku instalacije i starog dobrog brisanja instalacionog foldera spremna je nova joomla 1.6 za administraciju. Prvo što možda ćete primetiti osim promenjenje boje tj sada preovladjuje plava boja umesto zelene kako je to bilo kod Joomle 1.5, su informacije o tome koliko trenutno imate posetioca na strani odnosno koliko su administratora trenutno prijavljena i na taj način uvek imaćete informaciju o tome koliko posetioca i kada je najbolje raditi recimo neki apdejt ili sl kao i kada radite na zahtevnije prezentacije gde je uključen veći broj administratora.  Zatim sam primetio da nema više sekcija, moram da priznam meni je ovo jako puno oduzimalo vremana predpostavljam da za prezentacije sa više sadržaja ova opcja ima smisla ali ja u svojim prezentacijama mogao sam bez sekcija. Na početnoj strani administratorskog dela ili backend je dodato još par prečica kao recimo Modul menager, Edit profil i sl. Korišćenjem Joomle 1.6 još sam primetio da je dosta radjeno na dozvolama i kontroli pristupa tako da je i ovo za svaku pohvalu.
Generalno da ne bi dužio (detalje o novostima možete videti na http://www.joomla-serbia.com) vredi preuzeti i testirati, lagano se prilagodjavati novoj Joomli 1.6 naravno ne treba žuriti podrška za Joomlu 1.5 je još uvek tu i biće do kraja godine verovatno i duže. Kao što je prelazak sa 1.0.x na 1.5 bio i kritikovan i osporavan ipak se ispostavilo da sve to i nije tako teško pa verujem da će i prelazak (migracija) sa Joomle 1.5 na 1.6 biti nešto bezbolniji. Sama podrška za Joomlu od strane dodataka i šablona polako ali sigurno iz dana u dan je sve bolja prema tome vredi verovati novoj Joomli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.