Joomla migracija sa 1.5 na 2.5 verziju

migracija-joomla-2.5Oko godinu dana od kako se pojavila nova 2.5 verzija Joomla CMS sistem vreme je da ukoliko do sada to niste uradili tj web sajtovi koji radi pod joomla 1.5.x apdejtujte (migrirate, prebacite) na 2.5.x. Izašla je i beta verzija 3.0 tako da ne brinete o tome :).

Zašto moram da apdejtujem svoj Joomla CMS?

Jednostavno morate to da uradite, kao što menjate modele mobilnih  telefona posle par godina, preinstalirate softver (jer koristite možda word 97 na svom računaru?) oko toga nema diskusije. Ako ipak tražite razlog zašto to da uradite evo nekoliko

  • Bezbednost Vašeg web sajta
  • Dodaci koji su Vam pored CMS-a potrebni se razvijaju za novije sisteme ne za starije
  • Funkcionalnost Vaše internet prezentacije
  • Još puno toga …

Da li je jednostavna nadogradnja CMS sistema?

Nije. Sećam se nadogradnje sa verzije 1.0.x na 1.5, bilo je problema i mučenja sa se sve to dotera ali se isplatilo. Sada tj 1.5.x verzija na 2.5 po mojim iskustvima je nešto bezbolnija, ali opet zahteva dosta posla.  

U nastavku pokušaću da Vam prenesem svoja iskustva (do sada prebacio nekoliko Joomla web sajta) pa će možda ovo da Vam pomogne ukoliko ovo radite prvu put.

Migracija (update) Joomla 1.5 na 2.5

Prvo što bi trebalo da uradite apdejtujete svoj 1.5 Joomla sajt na poslednju tj 1.5.26 verziju ako to do sada niste uradili. Odmah zatim uradite backup svih fajlova i baze podataka OBAVEZNO. Savet je da celu migraciju ne radite na hostingu direktno već da to uradite na localu i po završetku sve to prebacite na hosting.

Sledeće preuzmite jUpgrade komponentu koja će da uradi migraciju fajlova i baze.  Po inslataciju ove komponente na 1.5.26 Joomla sajt odite u plugin i uključite System – Mootools Upgrade.

mootools joomla migracija

Sada možete da pokrenete migraciju. U podešavanjima možete da definišete neke parametre za migraciju pa pogledajte (nije obavezno ništra menjati).

Ako imate više sreće od mene uspeće Vam migracija iz prvog pokušaja ja sam skoro uvek imao problema sa migracijom ‘’iz prve’’ razlog ne znam ni sada ali nije htelo da proradi krene keširanje i skidanje joomle i onda tu blokira komponenta (vidi fotografiju ispod). Ovo se desilo na više različitih verzija komponente i xampp servera. Ali ipak se uspe jednostavno ostavete za drugi dan i onda radi, bar je kod mene to uspevalo :).

problem kod migracije joomle

Po završetku migracije ukoliko je uspešna pojaviće Vam se ovo.

završena migracija joomla

Sada u okviru root foldera vašeg web sajta se javio novi folder vassajt/jupgrade (ako niste promenili u podešavanjima) i Vaša baza se sada apdejtovala za nove tabele sa prefiksom j25_ (ako niste promenili u podešavanjima). Sada imate dve verzije Vašeg web sajta nepromenjenu 1.5.26 i 2.5 verziju tj migriranu verziju kojoj pristupate vassajt/jupgrade. Obe verzije koriste istu bazu pa bi bilo dobro da bazu sada malo očistite tj da obrišete sve tabele (nije obavezno da brišete ove tabele ali ukoliko ukoliko kasnije prebacujete sajt live nema razloga da baza bude opterecena i starim tabelama koje neće da koristi) sa prefiksom jos_ (ili kako je već definisan prefiks za bazu koja je hranila Joomlu 1.5.26) naravno pre toga OBAVEZAN jedan bekap da ukoliko nesto pogrešite ne morate sve is početka.

Kada ovo završite Vi ste migrirali Vaš Joomla web sajt  na noviju 2.5.x verziju Joomle. Ali tek ste sada na početku odnosno sada Vam ostaje da sređujete izgled Vašeg web sajta odnosno da prilagodite template i sve ostale dodatke koje ste koristili (module, plugin-ove i komponente), što neće biti ni malo lagano i ugodno.  Bitno je samo da naglasim da jedna od razlika kod Joomle 1.5 i 2.5 je i organizacija sadržaja tj kod verzije 1.5 postojale su sekcije i kategorije a kod Joomle 2.5 imate samo kategorije tako da će sve sekcije iz verzije 1.5 sada takođe biti prebačene kao kategorije samo što će biti za jedan nivo naviše odnosno sve kategorije iz prednodne verzije će biti u pod kategoriju sekcije sa starije verzije (nadam se da me razumete ili sam samo zakomplikovao J).

Dalje neću opisivati postupak migracije jer je on specifičan za svaki web sajt na osnovu toga sta ima od komponenta na koji način je organizovan i sl. Preporuka je da za svaku komponentu pogledate na sajtu proizvođaća postupak migracije i šta je potrebno da uradite kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Cilj ovog upustva nije da Vas obeshrabri kako Vi to ne možete da uradite već da Vam samo prenesem svoja iskustva i shvatite da će te morati neko vreme odvojiti da to i obavite. Ukoliko nemate dovoljno iskustva sa Web-om i Joomla CMS sistemom ja Vam ipak ne bih preporučio da to radite sami (svakako ukoliko želite time da se bavite najbolji način da naučite je da testirate) zato samo hrabro a i ako radite na localu ništa ne možete da izgubite (osim vreme).  

U nastavku evo i linka sa upustvom na engleskom jeziku http://www.ostraining.com/blog/joomla/how-to-migrate-joomla-15-to-25/ kao i Wiki strana Joomle http://docs.joomla.org/Migrating_from_Joomla_1.5_to_Joomla_2.5

Srećno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.