Kako naplatiti posao kao Freelancer

U jednom od predhodnih postova sam pisao o freelance poslovima na Elance paltformi u želji da pomognem svima koji se razmišljaju da li da se oprobaju u ovim vodama i dobio jako puno pitanja o tome kako da naplatite svoj rad na nekoj od freelace platformi. Pokušaću u ovom tekstu da odgovorim na neka od pitanja ali pisaću samo o Skrill (bivši MoneyBookers) jer ja koristim ovaj sistem za povlačenje novca sa Elance platforme na Skrill.

kako-naplatiti-svoj-rad

Evo nekih od pitanja …

Da li mi je potreban PayPal?

Ne. Do pre samo par dana nismo ni imali mogućnost da primamo novac na PayPal račune sada je to nadamo se konačno dozvoljeno za nas iz Srbije.

Ali ovde bi voleo da pojasnim nešto jer vidim da ljude dosta to zbunjuje oko PayPal-a. Naime PayPal je samo procesor plaćanja ako možemo tako da ga nazovemo i on je prevashodno posrednik u plaćanju i ima jako puno korisnih opcija, sigurniji je …

Ali razlika između Skril-a i PayPal-a je u tome što Vi kod Skrill-a otvarate bukvalno svoj račun kao u bilo kojoj lokalnoj banci u Srbiji i Vi dobijate svoj račun u Skrill banci (zatražite izdavanje kartice i sl). Da bi ste otvorili nalog odnosno da bi ste povezali Vašu karticu sa kojom želite da kupujete putem paypal-a neophodno je da imate karticu (kretidna ili debitna) a da bi ste dobili karticu neophodno je da otvorite račun u nekoj banci ili recimo na Skrill-u.

Kako prebaciti novac sa Elance platforme?

Na svom Elance profilu potrebno je da dodate svoj Skrill nalog, postoje i druge opcije kao što je PayPal, prebacivanje na Vaš devizni račun u banci i sl. Moje iskustvo je da je za sada najpovoljnije preko Skrill-a.

Prvog puta sam povlaćio na račun u banci i sve me to koštalo blizu 8% od sume koju sam povlačio (ovaj procenat zavisi od puno stvari i dobro se raspitajte ako ovo koristite). Povlačenje na PayPal račun nisam testirao ali planiram da uradim kako bih proverio razliku ali smatram da je potpuno nepotrebno ako koristite Skrill.

Kada novac prebacite na svoj Skrill nalog vi imate novac u banci ali ne i kod sebe 🙁 zato je neophodno da kada otvorite svoj Skrill nalog zatražite i izdavanje kartice. Sa ovom karticom možete da povlaćite novac na našim bankomatima ali i da plaćate na internetu sa njom.

Troškovi prebacivanja?

Kada radite kao freelacer i određujete cenu za svoj rad morate imati u vidu i troškove povlačenja novca odnosno koliko Vi dobijate. Prvo Vam Elance naplati nešto preko 8% (mislim da je 8.75%) provoziju ako prilikom slanja ponude popunite drugu kolonu.

Prebacivanje novca sa Elance na Skrill se ne naplaćuje od strane Elance-a, ali Skrill će naplatiti oko 4,5% od novca koji primate na svoj račun (ukoliko imate otvoren merchant račun na Skrill-u, ukoliko ne nemate ovu proviziju).

Sada iznos koji vidite na svom Skrill nalogu to je ono čime raspolažete. Plaćanje karticom na internetu ili plaćanje karticom u prodavnicama i sl se ne naplaćuje nikakva provizija i kurs je sasvim ok, uvek je neki srednji kurs ili sl.

Podizanje novca na bankomatima može da bude dosta različito i moj je savet da novac podižete na bankomatima Poštanske Štedionice. Za sada imaju ubedljivo najbolji kurs za povlačenje novca sa Skrill karticom i to je srednji kurs na taj dan. Povlačenje novca na bankomatu imate proviziju oko 2$ tako da nije najbolje povlačiti male iznose. Traba voditi računa na nekim bankomatima postoji opcija da garantovanog kursa ovaj kurs je uvek dosta niži tako da uvek odaberite drugu opciju.

Otvaranje Skrill računa se ne naplaćuje ali morate da platite izdavanje kartice od 10 eur.

Koliko vremana se čeka na isplatu?

Ovo je još jedna prednost Skrill-a u odnosu na prebacivanje na devizni račun u banci gde je potrebno čekati i do desetak dana.

Ukoliko povlačite sa Elance na Skrill račun u roku od 24h imate novac na svom Skrill računu ali u praksi to bude u roku od par sati. I odmah sa svojom karticom možete da raspolažete tim novcem.

Nadam se da sam odgovorio na neka od pitanja koja su Vam bitna za početak, ukoliko imate bilo koje pitanje komentari su ispod ostavite svoj komentar radu ću pomoći ako znam odgovor.

Napomena ukoliko imate otvoren nalog na Skrill-u imate njihovu karticu niste u obavezi da otvarate račun u našoj banci i da tražite izdavanje kartice i u našoj banci samo da bi ste koristili paypal, zato što možete svoju Skrill karticu da povežete sa svojim PayPal nalogom bez problema.

UPDATE 28.11.2016

od 25.11.2016 godine kompanija Skrill je blokirala kartice iz Srbije (ali i drugih zemalja ) tako da mogućnost koju smo imali da karticama podižemo novac ili plaćamo više ne postoji. Trenutno mogu predložiti kao alternativu povlaćenja novca sa UpWork na Payoneer sistem (više o tome ću kasnije napisati tekst sa svim provizijama i sl) koj ima takođe i svoje kartice. Takođe možete novac sa Upwork povući i na svom paypal nalogu.

41 мишљење на „Kako naplatiti posao kao Freelancer“

 1. Ja bih te zamolila da proveriš još jednom da li može da se poveže Skrill kartica sa Paypal računom. Ja sam probala, ali nisam uspela u tome. Prednost Paypala je samo u tome što ti otvara vrata ka bolje plaćenim poslovima koji nisu na platformama poput Elance, oDesk ili Freelancer.

  1. Pre svega hvala na komentaru … ja sam ovo uradio pre mesec dana možda dva jer mi je istekla kartica koju sam imao od ranije i zamenio je ovom sa Skrilla bez problema … isto su mi naplatili neško oko 1$ i posle nekog vremena vratili posle verifikacije kartice.

   Slažem se sa tobom i odlično je što konačno imamo paypal uplatu … ja pokušao samo da naglasim da za počekat nije problem naplatiti i ako ne koristite paypal kao i samu razliku između paypal sistema i u ovom slulčaju Skrill-a.

   1. Meni je sada najveći problem kako podići sa Paypala. Eto ti šlagvort za sledeću temu 😉

    Nadala sam se da mogu da povežem sa Skrill karticom, ali to ne funkcioniše. Ne ide mi se u bank da otvaram devizne račune i nove kartice. Čak mi je palo na pamet da novac sa paypala prebacim na Elance (ili bilo koju drugu platformu) i odatle povučem na Skrill.Ne znam je li to izvodljivo! Lakše je nego odlazak u banku!

     

    1. hvala ti puno 🙂 ali ček ne razumem zašto ne možeš da dodaš Skrill karticu na svom paypal nalogu da li dobijaš neko obaveštenje zašto to ne može? Meni je povezivanje prošlo bez problema i kupovao sam putem paypal-a sa ove kartice nisam radio suprotan transfer …

 2. Da. Javlja mi grešku ;"The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer's customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue."

   1. Opet ja! MOžda nekome posluži moje iskustvo. Dakle, uspela sam da povežem Skrill Master karticu i Paypal. Problem je bio u tome što nisam pažljivo pratila uputstva i nisam imala sredstva na Skrill računu koja bi Paypal povukao radi verifikacije. Kada sam dodala novac, uspela sam. Mada se ta transakcija ne vidi na Paypalu. Na Skrill-u se pojavila posle 4 dana.Nadam se da će funkcionisati ovakvo povalečenje novca. I da će nam se kartice izlizati od upotrebe 🙂
    Hvala na informaciji.

    1. Hvala ti puno što si napisali ovo verujem da će koristiti mnogima …. ako povlaćiš novac preko paypal-a na skrill karticu napisi i o tome … Hvala

     1. Druže ja ipak nisam uspeo 🙁 negde sam našao informaciju da ne može sa paypal-a na Master kartice već samo na Visa a Skrill daje samo Master 🙁

 3. Pozdrav, imam jedno pitanje, pre par dana sam poceo da radim na Freelancer-u i zaradio nsto novca koje bih sad da prebacim na Skrill i narucim karticu (moram tim redosledom zbog troskova od 10 dolara za narucivanje kartice) Moje pitanje je koju valutu da stavim za racun na skrillu, i ako stavim Euro da li cu moci da dizem na nasim bankomatima sa njihovom karticom jer bankomati isplacuju samo u dinarima? Hvala unapred 🙂 

  1. Ćao … što se tiče valute koju d staviš na Skrill nalogu mislim da to nije tako važno tj možda je najbolje da bude dolar ako je dolar na Freelance sajtu takojde u olrima nećeš imati konverziju i sl. … Na našim bankomatima koji je meni poznato nije moguće dizati devize još uvek ….
    

 4. Pitanje:

  Da li je neko uspeo da poveze Skrill ili Payoneer ali da moze da povuce pare sa PayPalla? Imam neke novce na PayPall racunu koje bi da prebacim na skrill ili payoneer, pa me interesuje da li je neko to uspeo, posto nije u zvanicnoj paypall politici

   

   

  1. Skrill izdaje Master kartice a koliko sam ja negde pročitao novac nije moguće povući novac sa Pay Pala na master već samo na Visa kartici … zašto je to tako zaista ne znam …

  1. Ćao druže … mislim da ovde nešto nisi najbolje razumeo … ti novac sa Skrill-a možeš da povučeš na svoj devizni račun (ako ga imaš u Intezi recimo) e sada kasnije ako imaju opciju recimo preko e-banking-a da konvertujes sa deviznog racuna na dinarski račun pa tek onda da prebaciš na kartici … Ali iskreno nije mi sasvim jasno zašto bi to radio … uzmi skril karticu i imaš odmah internet karticu sa kojom možeš da plaćaš i na netu i u svim prodavnicama i sl.

 5. Коментар Ja sam u januaru 2015. otvorio nalog na Skrilu i uplatio 10eur na svoj racun u Barkliz banci,posto je to sad uslov da dobijes karticu,medjutim kartica nije stigla.Tri puta sam im slao mejl,u rasponu od par meseci, da proverim u cemu je problem, ali mi jos uvek nisu poslali odgovor.Mozda ti druze imas neku ideju kako da ih "nateram"da mi posalju karticu!Hvala.

 6. Ok, verovatno mi je nesto promaklo ali me zanima jedna stvar. Radim na freelenceu i treba da dobijem uskoro uplatu. Da li, kada napravim nalog na Skrillu (posto mi je master kartica na paypallu), mogu da primim novac na njemu, iako nisam uplatio za izdradu Skrill master kartice pa da je izradim naknadno posle transakcije, ili moram da izvrsim uplatu kako bih mogao koristiti skrill nalog?

  1. NE Dimitrije … to je ono što se meni dopada kod Skrill-a ne traže ti novac unapred i nisi obavezan da uzmeš karticu to je tvoja želje tj ti iniciraš kada ćeš uzeti karticu.

 7. Pozdrav svima! Treba mi pojasnjenje u vezi teme. Tacnije, u kojim situacijama sve ovo sluzi. Ja posedujem Master i Visa karticu na koju/e mi leze novac(plata). Firma ima moj broj tekuceg racuna na koji uplacuje, direktno. Ako u banci uzmem deviznu karticu to znaci da ako dam broj od te kartice nekom iz bilo koje zemlje van Srbije gde su strane valute, znaci da mi moze direktno uplatiti novac(dolar,evro. .sl.) i ja ga imam na racunu. I nikakvi transferi i nista dodatno. Ili je to nemoguce kako mislim???

  1. Bojan, prvo pitanje da kako da se registrujete na Elance je sada ne potrebno jer sada elance je UpWork i tamo se registrujte. Što se tiče prebacivanja novca sa paypal-a na skril ja to nisam radio i stvarno o tome ne mogu Vam pomoci

 8. Pozdrav. Registrovana sam na Upworku i htela bih da skinem novac sa njega. Ali hocu da imam DEVIZE (u ovom slucaju $) U RUKAMA. Dakle ne novac na kartici nego zelene novcanice u rukama. Da li je ovo uopste moguce? Citajuci po forumima i blogovima deluje mi da ovo niko ne radi (pitam se zasto), a kapiram da jeste moguce, i to u smeru Upwork->Skrill->Devizni racun u banci->Odem do banke i podignem kes. Da li gresim negde?

   1. Poslednjih nekoliko puta kada sam povlacio novac sa Skrill racuna na devizni racun u banci, provizija je bila enormno velika. Npr. povukao sam nekih 40e a dobio oko 17e. Ranije nisu bile tolike provizije… Tako da mi se ovaj metod vise ne isplati.

 9. Hvala na odgovorima. Nisam znala da se smer Skrill->devizni racun toliko naplacuje. Cilj mi je bio da direktno iz banke uzmem devize (a ne dinare pa da ih posle prebacujem u devize) sto ispada da je preskupo i ne isplati se.

  Dakle, sa skrill karticom odem na bankomat (po Vasim recima oni od Postanske stedionice daju najbolji kurs) i na njemu podignem devizu ali pretvorenu u dinar?

  Zahvaljujem se jos jednom!

   

   1. Dobila sam skrill karticu koja je u dolarima i devizni mi je u dolarima. Zbog znatizelje sam otisla da pitam u mojoj banci kolika je provizija sa skrilla na devizni i sluzbenik mi je rekao 0.25% od sume (sto mi je sumnjivo). Zatim sam otisla na bankomat postanske stedionice da proverim to sto si mi rekao i podigla sam 1000 dinara. Kad sam dosla kuci i kad sam proverila ispalo je da mi je na tih 1000 dinara koje sam podigla, sa skrilla skinuto zapravo 1250, sto je 25 posto od podignute sume. I ja sad hocu evo sa skrilla da prebacim nekih 20tak dolara na moj devizni cisto probe radi, da vidim da li je istina ono sto je bankar meni rekao, fee za prebacivanje je 4.4 $, to pise na skrillu kad udjem i plus na to bi trebalo da dodje onih 0.25%. Kad mi obracunaju i kad mi stigne na devizni, javicu vam koliko je pristiglo. 

    1. Ljiljana ako smem da Vam napišem napravili ste grešku … u tekstu sam naveo da se ne isplati povlačenje malih iznosa jer imate proviziju od 2$ (ili tako nesto ) na bilo koji iznos da podignete … zato se ne isplati podizati male iznose ja sve ispod 20 000 dinara ne podižem na bankomatu.

     što se tiče prebacivanja na bakovni racun ako Vam nije problem napisite ovde iskustva tj koliko ce na tih 20 $ da vam naplate proviziju ali zbog svih obrada i sl mislim da nece biti mala racunajte i do 5 $ (nisam siguran ali videcete svakako)

      

     hvala Vam sto ste podelili Vasa iskustva

     1. Cao svima, evo mene opet da podelim sa vama neke nove informacije. Znam Dragane da se ne isplati da se podizu male sume sa bankomata, ali ja sam svesno to uradila da vidim jel funkcionise, nisam htela odmah vecu sumu. E sad sto se tice iskustva Upwork>Skrill>Devizni…Ovako, odmah da vam kazem da je moj Scrill nalog u dolarima i da mi je devizni racun dvojni, u evrima i dolarima. Svesno sam tako otvorila racun da mi banka ne bi konvertovala. Prvi put sam sa skrila prebacila 20$, nakon nekoliko dana, mozda 4,5 stigla mi je poruka iz banke da je novac pristigao. Na scrillu sam imala 400 i nesto, i poslala 20. Stigli su mi 20 dolara na racunu u banci, a scrill mi je skinuo 20 i za proviziju 4.4 (primetila sam da se ovaj fee na scrillu stalno menja, kad udjem jednom je 4.38 npr, posle 4,39, pa se opet smanji, ne znam zasto, ali ne varira mnogo, tako da mi je skinulo otprilike 4,4. U sustini uvek pise koliko je fee, svaki put kad hocete da posaljete novac pise koliko je fee i ako imate na racunu 400 i zelite da posaljete 400 necete moci vec ce on da vam kaze da maksimalno mozete da posaljete sumu koju imate minus proviziju, znaci na 400, 395.6 ukoliko je fee 4.4). Sto se banke tice (Intesa) banka do 100 dolara ne uzima nikakvu proviziju, a na sumu preko 100 dolara uzima 0.25 posto od sume. To sam utvrdila tako sto sam posle tih 20 dolara, ponovo poslala sa scrilla 400 dolara. naravno scrill je uzeo onih 4.4 a banka 2.72 dolara. Onda sam ja izracunala da je 0.25 posto na 400 dolara zapravo 1 dolar, a banka je uzela vise, i ja sam dosla do rezultata da je banka zapravo uzela 0.68 % proviziju, jer je 2.72$ na 400 dolara zapravo 0.68%. U sustini, videcu da li ce sa sledecom transakcijom da bude isto tako ili ne, ali svakako ako imate vecu sumu nije tako strasno da se salje na devizni racun. Za svaku transakciju scrill uzima fiksnu proviziju a banka uzima ne tako puno, tako da je meni za sada ovaj vid transakcije ok. Jedino na sta sam naisla kao problem, odnosno kao nesto sto mi se ne svidja je u menjacnicama. Naime, da bi vam promenili dolare traze licnu kartu, kad sam pitala zasto, rekli su mi da tako Narodna banka zahteva od njih od Nove godine. Sledeci put cu reci da nemam kod sebe licnu kartu da vidim jel hoce da mi razmene.

     2. Ćao Ljiljana … drago mi je da si podelila sa nama tvoje iskustvo siguran sam da ce puno znaciti svima … prilikom prebacivanje preko racuna u banci treba znati da se svaki taj priliv evidentira tj daje se izjava banci po kom osnovu je priliv, ukoliko toga bude puno i u pitanju je zarada poreska moze da reaguje …

 10. Pozdrav,

  radim kao freelancer vec neko vreme, Skrill karticu koristim evo skoro 3 godine. U sustini sam zadovoljna. Bilo je nekih gresaka sa njihove strane, tipa da su mi istu transakciju uradili 2 puta, pa sam  otisla u minus….Da, na rucunu mi je stajalo da sam u minusu, iako oni to ovako ne dozvoljavaju… Pa su mi blokirali karticu bez ikakvog obavestenja, kao, morala sam ponovo da verifikujem nalog, tako da sam se bas nasla u situacijama da nisam mogla da platim karticom, a nisam imala gotovinu kod sebe.
  I da, ne mogu da pohvatam te njihove takse. Ja obicno dizem na bankomatima, ne uvek istim, pa nekad i gubim verovatno vise nego sto treba.
  E sad, moje pitanje je da li je bolja Payoneer varijanta, ili da se drzim Skilla?

  1. Sandra posle svih ovih problema koje si imala možda je za tebe i najbolje da probaš Payoneer 🙂 … ja zaista nisam koristio tako da o tome ne mogu ništa da napišem

 11. Hej ljudi, ja imam jednu nedoumicu u vezi sa skrilom. Malo cu da se raspisem da bih vam objasnila, ali bih volela da cujem misljenje. Prvi put sam prebacila sa skrila 400 dolara, skoro sam htela opet da prebacim novac (imala sam malo vecu sumu) i skril mi nije dozvolio da prebacim jer da bi mi sklonio limit, moram da verifikujem nalog (da posaljem sliku pasosa, licne karte – ID, ili vozacke i da dokazem adresu). Prateci korake na help pageu koji mi je Skrill ponudio, dosla sam do linka gde treba uploadovati te dokumente. Nisam odmah poslala sliku pasosa, nego sam im samo napisala poruku koja je zavedena kao moj new case gde navode da ce istraziti taj slucaj. Zatim sam, posle par dana slikala pasos u kome mi se nalazi i adresa i poslala. Nisam bas sigurna kako da im dokazem adresu, ja sam poslala pasos i navela da se u njemu nalazi i adresa stanovanja. I taj slucaj je klasificiran kao duplicate (verovatno zato sto je u okviru istog topica poslat). I evo nedelju dana nema ni odgovora, i dalje sam limitirana i ne znam da li sma negde pogresila ili ne, tj. oni su svakako duzni da odgovore na moju poruku, samo me ovo cekanje malo nervira jer nisma sigurna da li sam sve dobro uradila. Ako ste imali iskustva sa ovim, molim vas da mi pojasnite, jer uskoro putujem i taj novac mi je hitan…Hvala 🙂

 12. Ovih dana u novembru nam je svima stiglo obavestenje da Skrilll Mastercard nece moći više da se koristi u Srbiji. Pa planiram da povežem svoj Skrill nalog sa mojom Visa electron karticom iz banke Inteze. Šta mislite koliko će onda da uzima za transakciju sa Skrilla na Intezinu karticu, npr. na iznos 50 evra?

  1. Nisam siguran nisam radio ovaj vid transakcije i ne znam da li je moguce sa skrila prebaciti direktrno na kartici tj moguce je kao klasican prenos sa skrila na bankovni racun u banci (za koji je vezana Vasa kartica)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.