Mobilno bankarstvo i u Srbiji II

Zašto sam stavio mobilno bankarstvo i u Srbiji II 😉 iz razloga što je nadavno banka Intesa omogućila plaćanje računa preko mobilnog telefona o čemu sam već pisao.

Kompanija Telenor je 01.11.2010 godine pustila u rad svoj sistem placanja preko mobilnog telefona koji se naziva PlatiMo. Jedan od prednosta je nemorate da koristite usluge banke Intesa (ukoliko to ne želite :)) već neke od četri banke koje su za sada potpisale ugovor sa Telenorom.

Naime da bi ste koristili usluge sistema PlatiMO neophodno je da

  • odete do poslovnice Telenor i podnesete zahtev (gde će te dobiti novu SIM karticu sa digitalnim sertifikatom i naravno sačuvaćete Vaš stari broj)
  • kada aktivirate novu SIM karticu neophodno je da aktivirate  sertifikat unosom novog sPIN-a
  • zatim odete do banke ukoliko imate otvoren račun u nekoj od četri banke koje su za sada u sistemu (Komercijalna banka, Credit Agricole, Erste, Raiffeisen bank) gde bi povezali Vaš racun u banci sa Vašim mSertifikatom (zapravo da dozvole da sa Vašeg računa vršite plaćanje).

Šta dobijate ovim?

Za početak moćićete da platite Telenor račun kao i dopuna kredita, takodje moćićete da šaljete novac drugoj osobi koja ima sistem PlatiMo. Najavlju se da će ovaj sistem biti omogućen na web gde će korisnik jedini podatak o sebi online prodavnici da daje je samo broj mobilnog telefona. Po nakim navodima uskoro bi trebalo JAT da omogući kupovino avio karata preko ovog sistema. Ovaj sistem moćiće da se koristi i na POS terminalima u prodavnicama, ali realno nevidim da bih tu nešto unapredio i ubrzao sam proces tako da ne vidim da će neku posebnu primenu imati u ovom delu.

Koliko to zapravo iznosi u novčanim jedinicama :)?

U promotivnom periodu a to je do 01.04.2011 godine mesečno održavanje je besplatno a cena svake transakcije iznosiće 5 dinara. Nakon toga mesećno održavanje bi trebalo da bude 50 dianra i 7 dianra transakcija (imajući u vidu da su sada u većini banaka minimalan iznos za uplatu 20 i više dinara se naplaćuje provizija ovo deluje zaista povoljno).

Da li će ovo zaživeti

Videćemo :). Ovo zavisi od toga koliko zapravo internet prezentacije pronadju model za implementaciju i isplativost kao i institucije EPS, Telekom, Infostan i sl firme kojima mesečno plaćamo račune.

Sistem je tu treba ga samo iskoristiti na pravi način, i predstaviti ljudima novu mogućnost plaćanja preko mobilnog telefona koji će možda zameniti novčanik.

Više informacija na zvaničnom sajtu Telenora

Једно мишљење на „Mobilno bankarstvo i u Srbiji II“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.