Moj put do freelencera

Vrlo sam tvrdoglav kada pogledam u nazad neko vreme a evo i zašto u nastavku … počeću priču naširoko pa ne zamerite 🙂 od 2001 godine pokušavam da radim web razvoj.

Živim u centralnoj Srbiji a po mojim istraživanjima ima jako malo sada (ranije je to bilo još manje) osoba koje se bave web razvojem, ja sam tu video šansu i verovao sam u svoje iskrene namere da mogu naći tržište za svoje usluge na ovoj teritoriji.

Da bih napravio neki svoj portfolio i stvorio nova iskustva ja sam sam sebi nalazio poslove tj pokretao svoje web sajtove (što i dalje smatram jako korisnim i svakom bi to preporučio) kako bih došao do klijente i sl. Međutim i posle toliko godina klijenata nije bilo (ili ih je bilo jako malo), naravno svo ovo vreme ja sam odlično iskoristio kao praksu radeći na svojim ‚‚projektima‚‚ ako ih tako mogu nazvati. http://cicevac-razanj.com/ http://www.opstinaparacin.info/  http://lovacke-price.com/  http://smestajubanji.com/

Negativna strana svega ovoga je što se nisam ‘’specijalizovao’’ za jednu oblast recimo kodiranje, ili dizajn ili SEO … što je problem recimo da pronađem stalno zaposlenje u nekoj firmi koja se bavi web razvojem jednostavno nisam za njih. Ali ovo se pokazalo odlično u poslovima kao freelancer jer klijentu mogu da pružim širi spektar usluga, od editovanja fotografije, web razvoj priprema za SEO, integraciju sa društvenim mrežama pa i promociju na društvenim mrežama

freelancer-da-postanem

Izlaz je freelance

 

Najpre 2011 godine dobijam neke savete da se oprobam kao freelancer mislim da je to bio odesk ja kreirao profil i sl. ali brzo odustao nisam bio dovoljno uporan i pomislio to nije za mene nisam ja dovoljno dobar da se takmičim na takvim servisima sa ljudima iz celog sveta. Vreme je prolazilo ja sve više gubio nadu da će tržište u centralnoj Srbiji da se otvori i još jednom okušao se na elance platformi. Ali opet ja ne verujući dovoljno u sebe posle mesec dana odustanem. Zatim ubrzo je Iva napisala ovaj post i pružila konkretne savete da još jednom probam ali ovog puta sam odlučio da budem uporan jer sam verovao Ivi sve što je napisala da je njeno iskustvo ne nešto što je samo analizirala negde pročitala i sl. Takođe i Ivanov post na temi Elance je pomogao da se ‘’utvrdoglavim’’. Dodao bih i i web sajt http://freelancersrbija.com/ gde će te naći puno dobrih tekstova na temu freelance poslovanja.

Vraćam se svom profilu na Elance. Zašto Elance? Nekako mi je više prijao samo okruženje i sl. Naravno trebalo mi je jako puno vremena da dobijem svoj prvi posao mislim da i više od mesec dana samo što sam ovog puta bio jako uporan i nisam odustajao. Naravno prva satnica je bila oko 8 $ ali što je najvažnije klijent je bio zadovoljan mojim radom ja nisam ali to nema veze. U većini tekstova navode da je važno dobiti prvi posao i pozitivne ocene u mom slučaju to nije bilo baš tako tj dobio ja 5-cu ali sledeći posao sam morao da sačekam skoro još jedan mesec treći isto tako nije došao sam po sebi … Sve ovo pišem iz razloga da je potrebno biti uporan i ne odustajati. Tek posle 5-6 meseci sam počeo da dobijam pozive da konkurišem za posao.

Sada posle nešto više od godinu dana rada na elance platformi mogu reći da sam veoma zadovoljan i da mi ja žao zašto se nisam i ranije aktivirao a evo i nekoliko razloga zašto je dobro raditi kao freelancer:

Osećaj da radite za klijenta, komunikacija je nešto jako važno kao iskustvo, rad na novim servisima (za neke od njih verujem da ne bi ni imao prilike da radim), WordPress sam radio ali moje iskustvo je bilo dosta slabo sada posle godinu dana rada verujem da sam dosta napredovao u radu sa ovim CMS-om (svakodnevno učim, što je jako dobro kod freelance poslova).

Moj savet za sve da se oprobaju na nekoj od platformi za freelancere naravno u skladu sa svojim  interesovanjima, znanjem. Ukoliko ste dovoljno uporni verujem da će biti rezultata u Srbiji je teško odraditi i biti plaćen za svoj rad (naravno nije za sve tako) ali budite spremni da će Vam tražiti da im uradite web sajt za 6 000 dinara u Srbiji a na Elance platiti da im u dokumentu od 4 strana promenite nazive firme i za to platiti recimo 30$.

Cilj ovog teksta je pre svega ako na bilo koji način mogu da Vas motivišem da se okrenete radu za inostrane klijente i da ne čekate puno kao ja. U tekstu nisam pisao nikakve tehnikalije oko samog Elance sistema jer verujem da sa Ivinog bloga možete pročitati sva upustva koje je ona lepo napisala, svakako ako ima nekih pitanja ostavite u komentar, biće mi zadovoljstvo ako mogu da pomognem.

Da moram i ovo da napomenem ne znam kod Vas ali moj feed na facebook-u je prepun nekih plaćenih postova na temu raditi od kuće zaraditi na internetu i sl u poslednjih mesec dana, ali to ni na koji način nije ovo što sam ja pisao gore, i svakom ko misli da ozbiljnije radi i zaradi ne preporučujem da gubi vreme i čita takve tekstove.

 

5 мишљења на „Moj put do freelencera“

    1. Cao Milose

      izvini sto kasnim nisam dobio notifikaciju ne znam ni sam zasto …

      Nema pravila koliko se ceka na prvi posao, ono sto moras da uradis je da sredis profil tj da popunis sa svim potrebnim informacijama mozes i da ga verifikujes i da budes uporan i da saljes svoje predloge, konkurencija jeste velika ali to ne sme da te obeshrabri naprotiv proveris svoje mogucnosti 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.