Nedalja štednje 2010

Kao i predhodnih godina od 31 oktobra pa do kraja novembra (u većinu poslovnih banaka) traje nedelja štednje ili akcija prikupljanja sredstava banaka. U Srbiji zadnjih godina novac koju si gradjani ostavljali u bankama je sve veći (2009 godine nešto više od 6,000,000,000.00 eur).  Već početkom oktobra neke od banaka su krenuli sa marketinškom kampanjom povodom nedelje štednje kada je zapravo najveće interesovanje gradjana za štednju upravo zbog kamata koju su u tom periodu nešto veće.

Napravio sam kratak uvid u trenutnu ponudu banaka po ovom pitanju. Ono što je očigledno je da su kamate ove godine generalno niže nego predprošle godine pa i prošle. Postoje banke koje nisu nešto drastično menjali kamate u nedelji štednje tj ostavili su kamate koje inače važe tokom godine i tu se kamate kreću oko 4-5% (pisaću kamate na godišnjem nivou i to za oroćenje na 12 meseci koje je po meni najadekvatnije jer se novac razoročava sledeće godine takodje u nedelji štednje i samim tim imate mogućnost da opet oroćite po povoljnijim uslovima, a ne na 7, 5 ili slično meseci, jer u ovom slučaju ste primorani da kada Vam istekne oročavate po trenutnim uslovima koju su obično nepovoljniji). Pomenuću AIK banku koja je po meni nedelji štednje pristupila maksimalno (što se tiče kamata kao i aktivnostima po tom pitanju, lansirala posebnu internet prezentaciju na adresi http://aikstednja.rs ) kamate je 7% na godisnjem nivou. Ostale banke su ponudili nešto manju kamatu koja se kreće od 5-6%.

Bitno je znati da porez na štednju u evrima iznosi 10% (2009 godine stednja je bila oslobodjena poreza) i biti obazriv na period oročenja neke banke daju kamatu 6,3% ali na oročenje na 6 meseci, zapravo posle šest meseci vi će te morati da oročite novac po nepovoljnijim uslovima i niste ništa dobili.

Zato ukoliko zelite da štedite u nekoj od poslovnih banaka dobro se informišite pre odlaska u banku :).

2 мишљења на „Nedalja štednje 2010“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.