Odesk + Elance = Upwok hteli mi to ili ne

Pre godinu dana je počela integracija dve najveće platforme za freelance poslove (Odesk i Elance). U početku je to bilo strateško partnerstvo kako su ga nazivali i od toga frelenseri su imali mogućnost da rade i na jednoj i drugoj platformi sa istim nalogom. Ovo je bila samo prva faza sledeća je usledila i zove se Upwork.

Šta je zapravo Upwork

Upwork je sada zajednička tj jedina platforma za sve frelensere koji su radili na Elance ili na Odesk platformi sada su svi prebačeni na novu i jedinu koja sada funkcioniše. Svi frelenseri bi trebalo da prebace svoje profile na novu Upwork platformu kao i svi iklijenti koji su radili tj tražili radnike preko predhodnih platformi sada su prebačeni na Upwork.

Ovaj proces je počeo sredinom 2015 godine da bi sada pri kraju predhodne godine gotovo u potpunosti bio završen kompletan proces i od sada ako želite da radite kao frelenser potrebno je da otvorite nalog na Upwork ako ste pak ranije već radili na Odesk ili Elance i imate radnu istoriju požurite da odradite prenos svojih naloga na Upwork jer stare platforme neće funkcionisati u buduće.

upwork

Razlike između Elance Odesk platforme i Upwork

U principu razlike (za one koji ranije nisu radili) nema stim što je sada na Upwork mnogo više posla jer ima klijenata koju su radili na Odesk i klijenta koju su radili na Elance platformi znači x2 ali zato ima x2 frelensera tj sada je za svaki od poslova (moje zapažanje) i mnogo više prijava, što znači da od Indijaca je sada još teže dobiti posao :).

Platforma kao Upwork sada ima neka savremenija i unapređenija rešenja što je potpuno ok, ali i posle približno 4 meseca rada na njoj meni i dalje nedostaje Elance 🙁 Samo korisničko iskustvo na Upwork-u po meni nije dobro rešeno nedostaju jako puno sitnica za konforniji rad.

Ovo je sada previše lično i subjektivno ma da i u razgovoru sa drugim frelenserima takođe sam čuo puno primedbi. Na primer vrlo jednostavno kada Vam neko pošalje privatno poruku u vezi nekog posla vi nemate link da proverite o kom poslu se radi … zamislite situaciju poslali ste tridesetak ponuda pa treba da kopate na osnovu naziva o kom poslu se radi. Povećane su sada provizije i sada nam Upwork naplaćuje 10% od posla + 1$ za podizanje novca (ranije Elance nije naplaćivao podizanje novca na Skrill recimo), tu je i promenjen sistem tj sada imamo 60 bodova mesečno za slanje ponuda a za jednu ponudu potrebno 2 boda (ranije na Elance je bilo jedan za poslove do 500$ i 2 za iznos preko 500$). Takođe sada ne postoji opcija da promenite nešto u tekstu svoje ponude kada je pošaljete jednom klijentu. Postoje i dosta drugih nelogičnosti za koje se nadam da će Upwork otkloniti u narednom periodu.

Ono što je važno kao napomena je da sada Vaš email kojim ste se registrovali na Upwork platformi mora biti isti kao i email koji koristite za podizanje novca na Skrill (ne razumem zašto je to važno ali za sada je tako, nisam siguran za druge sisteme paypal i sl). Kada smo kod podizanje novca sada je dodato još neko vreme gde Vam zadržavaju novac iz nekih sigurnosnih razloga i sl. Tako da budite stpljivi kada Vam klijent isplati novac treba sačekati još par dana :(. Takođe testove koje ste radili na Elance platformi moratećete ponovo da uradite na Upwork. Sistem za fiksne poslove gde možete da proverite da li je projekat finansiran, da li ima prekretnica, da zatražite finansiranje nove prekretnice i sl je sada jako loš, mislim da će ovo u narednom periodu potrebno unaprediti.

Iz svega gore iznetog može se zaključiti da nisam zadovoljan 🙁 ali ko nas pita mi smo ti koji moramo da se prilagodimo tim uslovima nema nam druge … Koja su Vaša iskustva sa novim Upwork ?

2 мишљења на „Odesk + Elance = Upwok hteli mi to ili ne“

  1. Ista. Razočarana prvo u vizuelno rešenje koje je moglo da napravi samo dete. Osim toga, ne volim što  moram da čekam na novac sedam dana. 60 bodova je smešna cifra, posebno što je zapravo 30, a 60 je brojka za mazanje očiju. Dakle, svaki dan po jedna prijava 🙁 Elance je imao onu opciju da vidiš da li si  već slao ponudu nekom klijentu. Ovde mi to oduvek nedostaje… Meni se sve više dopada People per hour, ali ima malo poslova. Držim im palčeve da porastu 🙂

     

    1. Slažem se sa tobom, meni takodje jako puno nedostaje da znam zemlju klijenta … Mislim da je odlicna prilika za neku novu platformu koja bi licina na Elance naravno problem su klijenti 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.