Opštine u Srbiji na internetu

Završili se izbori ‘’prekomponovanja’’ po opštinama tako da možemo videti i šta nam opštine nude na internetu njihove zvanične web prezentacije.
U Srbiji postoji nešto preko stopedeset opština radio sam sa 153 opština u Srbiji. Prvo pitanje koliko opština ima svoju internet prezentaciju?
Sa grafikona vidi se da 6% tj 9 opština trenutno nema svoju internet prezentaciju (neke od opština koje nemaju web sajt su Ćićevac, Čuprija, Mali Iđoš, Varvarin, Ivanjica i dr), još desetak opština ima svoju internet prezentaciju koju je vreme pregazilo i sigurno ne prezentuje opštinu na pravi način (recimo opština Aleksandrovac, Kuršumlija i dr).  
Postoje i web prezentacije opština koje ne rade, jednostavno kao da ne postoje osobe zadužene za njihov rad (opština Sjenica ne radi navigacija, ne može se kretati kroz prezentaciju). U trenutku istraživanja opštini Bujanovac i Žabari internet prezentacije su ‘’hakovane’’.  Zanimljivo je i da na zvaničnom sajtu opštine Lapovo postoji mogućnost marketing oglašavanja, što je možda i jedini takav primer.
Ono što je pohvalno da dosta opština na svojim sajtovima ima e upravu ili e servis (zavisi kako su ga koje opštine nazvale) ali ovi servisi nisu na svim prezentacijama i u funkciji. Najčešći servisi koji opštine su ponudile svojim posetiocima je pitajte predsednika, virtuelni matičar, naručivanje dokumenata i sl.
Jednu stvar sam prilikom istraživanja primetio da više od trećine opština nema istaknutu email adresu na svom sajtu, imaju kontakt formu ali ukoliko neko želi direktno da pošalje na email adresu opštine ne može da pronađe na kojoj adresi bi mogao da pošalje email.

Opštine na društvenim mrežama

Ako govorimo o zastupljenost na društvenim mrežama tu je priča takođe jako loša ispod 20% opština ima svoje naloge na nekoj od društvenih mreža (uglavnom je to facebook) dosta opština ima pogrešne naloge na facebook-u tj lične naloge a ne stranice što je ogromna greška. Takođe veliki broj opština nije integrisala svoje naloge na društvenim mrežama sa svojom web prezentacijom pa je i teže ustanoviti koji nalog je zapravo zvanični nalog opštine. Twitter nalog imaju tridesetak opština u Srbiji ali većina je ne aktivna ili loše aktivna, u smisli da komuniciraju jednosmerno, da samo podele link sa FB statusom i sl.

opstine na twitteru

Digitalna agenda je u februaru 2012 godine izdala IV verziju smernice za izradu web prezentacija organa državne uprave, ono što se sada može reći za internet prezentacije opština je da jako mali broj zapravo se pridržavao ovim smernicama u izradi web prezentacija. Više je nego očigledno da opštine još uvek se nisu okrenule web-u kao jednom od načinu za pružanje informacija svojim građanima i da stvore uslove za brže i jednostavniju komunikaciju što bi svakako na kraju dovelo i do zadovoljnije građane a samim tim i više glasača :).
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.