Snimanje dronom iz vazduha – trebalo bi da znate pre nego što nabavite letelicu

Bespilotne letelice u narodu poznati Dron poslednjih godina su jako zastupljeni čak i u Srbiji 🙂 ove godine su zaista proizvođači izbacili i puno novih modela … Snimke koje ove letelice napave snimanjem iz vazduha dronom  su vrlo atraktivni za sve, samim tim i zastupljenost ovih letelica je sve veća.

snimanje-iz-vazduha-dronom

Pokušaću da odgovorim na neka od pitanja šta je potrebno da znate ako želite da koristite bespilotnu letelicu drona u Srbiji.

Od kada se primenjuje novi pravilnik?

Od 01.01.2016 godine u Srbiji je počeo da se primenjuje novi pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima u ovom pravilniku imate sve informacije koje su važne ako želite da koristite bespilotne vazduhoplove, letelice ili dronove 🙂 Ono što je važno za sve koji imaju “male” letelice “igračke” ovaj pravilnik se ne primenjuje i mogu da ih koriste bez nekih dodatnih obaveza.

Kategorije bespilotnih letelica

Šta su to “igračke” odnosno letelice koje ne pripadaju ovom pravilniku. Tu su letelice koje su manje težine od 500 g maksimalna brzina leta ne sme preći 20m/s, maksimalni dolet ne sme biti veći od 15m kao i maksimalna visina ne veća od 10m. Dovoljno je samo jedan od ovih uslova da ispunjava Vaša letelica ona prelazi u I kategoriju bespilotne letelice ali je dobro da i I kategorija ovih letelica nije obavezna da se upisuje u evidenciju vazdušnih vazduhoplova koju vodi Direktorijat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Za kategorije II, III I IV (više o kategorijama bespilotnih letelica imate u pravilniku) obavezno je da upišete u registrar vašu letelicu. Na primer imate jako popularnog Phantom letelicu proizvođača DJI OBAVEZNO je da registrujete. To zapravo znači da je neophodno podneti zahtev direktorijatu za upis letelice. Od papirologije koja Vam je potrebna to su račun od letelice, izjava o održavanju … imate sve na ovom linku kao i zahtev za upis letelice.

Osiguranje za registraciju letelice

Ono što je važno da morate imati plaćeno osiguranje prema trećim licima da bi ste registrovali letelicu i to je najveća stavka. Ovde postoji razvrstavanje ukoliko recimo dron koristite samo za svoje lične potrebe onda je polisa osiguranja nešto povoljnija iznosi oko 70 eur ali sa tom polisom odnosno ako letelicu registrujete u neprivredne svrhe onda sa njom možete da letite samo u rejonu I i II dok tek kada registrujete u privredne svrhe možete da letite i u rejonu III i IV.

Ovo praktično znači da ako registrujete letelicu u neprivredne svrhe možete da letite samo Van naseljenih mesta i gde nema osoba koji povremeno žive (praktično na nekoj livadi van naselja), tek sa registracijom u privredne svrhe možete da letite i u naseljenim mestima. Kada završite sa registracijom letelice neophodno je da imate položen ispit za upravljanjem bespilotnim letelicama koji se takođe radi kod Direktorijata civilnog vazduhoplovstva više o ispitu imate ovde.

Dozvola za upravljanjem bespilotnih letelica

Na kraju kada imate registrovanu letelicu i položen ispit za upravljanjem bespilotnih letelicama možete da letite svojim dronom, pre toga obavezno je da dobijete alokaciju vazdušnog prostora (odnosno odobrenje da je prostor na zahtevanoj lokaciji bezbedan za Vaš let) koja se takođe isto traži od direktorijata + ako želite i da pritom snimate potrebna je dozvola od Ministarstva odbrane Republike Srbije. O tome kako se podnose zahtevi za alokaciju prostora kao i odobrenja od Ministarstva Odbrane u nekom narednom tekstu.

Verujem da će i ova brošura mnogima pomoći koji planiraju da nabave svoju prvu letelicu da se bolje upoznaju sa obavezama i pravima.

Nadam se da sam u ovom kratkom tekstu uspeo da pojednostavim osnovne stvari vezane za upravljanjem i snimanjem iz vazduha dronom. Dosta se pisalo o ovom pravilniku puno ima pritužba žalbi na sam pravilnik jer puno ograničava ali je ipak činjenica da se mora poštovati tako da ako planirate nabavku letelice dobro je da se dobro raspitate o svojim obavezama. Nacionalni klaster bespilotnih letelica je udruženje koje nastoji da ovaj pravilnik što više “približi” svim korisnicima. http://bespilotne.org/

Ako je nekom potrebno uslužno snimanje iz vazduha stojim na raspolaganju 🙂 http://tag-web-design.net/snimanje-iz-vazduha.html

snimanje-dronom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.