.срб novi nacionalni domen srbije

Oznаkа “.срб” biće drugi nаcionаlni domen nа Internetu zа Srbiju, kojim će biti oznаčene web-strаnice nа ćiriličnom pismu, sаopštilа je Internet korporаcijа zа dodeljenа imenа i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN).

Registar nacionalnog internet domena Srbije RNIDS najavljuje da će polovinom 2011 godine početi registracija domena na ćiriličnom pismu.

Šta dobijamo? Definitivno još jedan domen 🙂 i mogućnost da svoje prezentacije predstavimo i na ćiriličnom pismu. Dobijamo očuvanje kulturne baštine kao i ćiriličnog pisma koje je zbog tehnologije potisnuto.

Da li će ovo zaživeti? Na ovo pitanje vreme će dati odgovore, naime malo je verovatno da će ovaj domen biti puno u upotrebi pre svega zbog praktičnosti. Da li bi neka firma htela da posetioc kada želi da poseti njihovu prezentaciju na internetu mora da promeni tastauru u language baru, definitivno nije domen koji bi mogao da bude u upotrebi kao samo ćirilični već samo za one koji vec imaju latinični i ovo da bude kao dodatak na ćirilici. U svakom slučaju biblioteke, muzeji i druge institucije koje se tiču kulture verovatno će iskoristiti ovu mogućnost kao i javne službe poput ministarstva i državnih službi.

Zaključak jako je lepo što će Srbija da dobije svoj ćirilični domen ‚‚срб‚‚ i sigurno na ovaj način da sačuva svoje ćirilično pismo, ostaje da vidimo na koji način će primena ovog domena da krene, nadamo se najboljem.

ćirilični domen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.