Tužibaba servis za prijavu problema, treba li nekom?

Početkom decembra 2011 godine Digitalna agenda je raspisala javni konkurs za „Unapređenje komunikaciju građana i organa javne vlasti posredstvom Interneta”.

Na ovom konkursu Milan Jovanović i ja smo pokušali da damo svoj predlog za unapređenje komunikacije između organa lokalne samouprave i građana, naš predlog je nosio naslov Tužibaba.

Šta je Tužibaba?

Tužibaba je internet prezentacija (link ka primeru aplikacije http://tuzibaba.cicevac-razanj.com) namenjena lokalnoj samoupravi ili instituciji lokalne samouprave koja ima interes da omogući građanima korišćenjem savremenih tehnologija daju svoj doprinos u rešavanju nekih problema. Internet prezentacija omogućava posetiocu da uz pomoć mape odredi tačnu geografsku lokaciju problema i sa detaljnijim opisom predstavi nadležnoj instituciji problem na koji je on naišao. Sa druge strane daje i jasan uvid svim građanima da li nadležna institucija želi da rešava njihove probleme i koliko to traje.

Problemi koje na ovaj način građani mogu da prijave su mnogobrojni tj u saradnji sa tom institucijom koja želi da ovako nešto implementira izvrši se definisanje kategorija problema koje želi da dobija od svojih građana.

Recimo  odeljenje lokalne samouprave zaduženo za puteve implementira u okviru svog web sajta ili zasebno ovakavu internet prezentaciju i definiše nekoliko kategorija problema oštećenje kolovoza ili trotoara, oštećenja signalizacije, neprohodan put i sl. Na ovaj način uprava za puteve dobija precizne informacije o tome.

Bila bi zanimljiva kategorija prijavi ‘’neRadnika’’ svako od nas je naišao na nekog radnika koji i nije baš zainteresovan za svoj posao u nekoj upravi i sl, pa bi bilo zanimljivo da takvog i prijavimo pa ako skupi dovoljno prijava olakšaćemo da ne dolazi više na posao kada ne želi :).   

Na naše zadovoljstvo ovu web aplikaciju su prepoznali iz Digitalne agende i dobila je II nagradu na pomenutom konkursu (http://www.digitalnaskola.rs/NagradjeniTreciJavniPoziv/nagradjeni/11.html), ali sada smo i obavezni da to što su nam ukazali poverenje moramo i dodatni trud da uložimo i da ovo bude i iskorišćeno u suprotnom sve ovo neće imati smisla.

Za to ste nam potrebni Vi. Ukoliko imate mogućnost da ovako nešto iskoristite i implementirate u svom okruženju javite nam se da zajedno napravimo najbolje rešenje i pokažemo da ovo ima smisla i da može da koristi i u praksi, biće nam zadovoljstvo da ovo koristi ljudima u realnim uslovima.

Na kraju zahvalnost Digitalnoj agendi na nagradi kao i na velikom zalaganju koje su dali proteklih godina za razvoj informacionih tehnologija u Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.